« Ana Sayfa | Yelov Melov » | Islıklı şarkılar, i » | İdare Lambası » | Tebeşir Tozu » | Hava güzel, kızlar şahane » | Ustam buraya 3 çay » | Gülle Çorbası » | Kurtlarım Biçim Biçim » | Terlikler Patrick, Tebrikler Patrick » | Nazik Ol! »

Vurulur mu ama?

(Grizzly Bear üyeleri boş bardaklarla poz verirken; çünkü fakirler)

He Hit Me (It Felt Like a Kiss) 1962'de Brill Building'in meşhur şarkı yazarları Gerry Goffin ve Carole King tarafından yazılmış. "Brill Building nedir?", "Brill Building Pop kime denir?" isimli soruların yanıtları için Çöpkuşağı'ndaki şu gönderiye yönlendireyim sizi; hah tamamsa devam edebiliriz.

Gerry Goffin ve Carole King evli iki insan. Evli iki insan derken birbirleriyle evli tabii. İnsan önce bir düşünüyor; "Lan bu Gerry, Carole'u dövüyordu habire; ama Carole da manyağın tekiydi, aralarında sado-mazo mevzular vardı, bu şarkı öyle mi ortaya çıktı?" diye. Değilmiş. Dönemin ünlü şarkıcılarından Little Eva'yı sevgilisi "düzenli olarak" dövüyormuş. Bunu fark eden Goffin ve King, "Ne oluyor arkadaşım?" demişler Eva'ya. Eva tüm içtenliğiyle, sevgilisinin bu davranışının ona olan sevgisinden kaynaklandığını söyleyip, durumu sembolize etmek amacıyla bu sözcüğü söyleyivermiş. "Madem şarkıyazarıyız, neden bunu malzeme etmeyelim ki." diye düşünen Goffin ve King de bu şarkıyı yazmış.

(The Crystals üyeleri rüküşlükten ölmek üzereyken)

"Ses duvarı" olgusunun mucidi, dönemin "efsa... nevi!" prodüktörlerinden (ki henüz 1962'de efsanevi konumuna ulaşmamıştı kendisi; ama olsun, şu an efsanevi bir ağabey) Phil Spector şarkıyı beğenmiş ve The Crystals'a kaydettirmek istemiş. The Crystals üyeleri şarkıdan adeta tiksinmiş. "İstemiyoruz Phil abi, yapma gözünü seveyim." deseler de nafileymiş, şarkı kaydedilmiş. Bu da yetmezmiş gibi bir de 45'lik olarak yayımlanmış.

İnsanlar şarkıya uyuz olmuş, radyo istasyonları çalmayı reddetmiş vesaire. Ki hala, 60'lı yıllara yönelik yayın yapan radyolarda bile kendine çok az yer bulabilen bir şarkı.

(Grizzly Bear üyeleri ufacık bir ekmek dilimini paylaşmaya çalışırken; hala fakirler)

Kısa bir süre önce Grizzly Bear, KEXP için yaptığı bir kayıt seansında bu şarkıyı kavırladı. Ki kendileri orada ve burada verdikleri konserlerde de bu şarkıyı seslendiriyormuş. Misal, 2007'nin başında UCLA'de verdikleri bir konserin kaydı:



Şarkının orijinali ve Grizzly Bear'in KEXP için yaptığı kayıt da aşağıda. Grizzly Bear versiyonunda şarkıyı bir erkeğin söylemesi de ilginç olmuş tabii.

Üstüne üstlük aşağıya bir MP3 daha ekledim. The Crystals versiyonunu rehber alacak olursak şarkının 28. saniyesinde "He couldn't stand..."le başlayıp 38. saniyesinde "...someone knew" şeklinde biten bölüm The Beatles'ın 1965'te yaptığı It's Only Love'ın nakaratına çok benziyor be. Şimdi buradan yola çıkıp "John Lennon, Little Eva'yı haklı bulmuş, sevgilisi onu aşkından dövüyor diye düşünmüş, bu melodiyi de buraya gömerek bir mesaj vermek istemiş." demeyeceğim; saçmalamayın.

MP3: The Crystals - He Hit Me (It Felt Like a Kiss)
MP3: Grizzly Bear - He Hit Me (It Felt Like a Kiss)

MP3: The Beatles - It's Only Love

Eklerim: Bu şarkıyı çok beğenip kaydedilmesi için elinden geleni yapan Phil Spector'ın, cinayetten yargılandığı dava da halen sürüyor. Ah şu magazin ruhu...

Labels: , , , , , , , , ,

Hımm, gayet sevdiğimiz bir şarkıdır He Hit me. Hatta ben şarkıyı platonik aşık olduğu adam tarafından dövülen bir kız yazmıştır filan sanırdım. Sözlere de bakmaya üşenme ve sıradaki şarkıya geçiş sürecinde arada kaynamıştı elbet.

Bir de, The Crystals'ın He's a Rebel'ının vokal girişi Peter London'ın Bless you'sununkine benziyor, ama o kadar da değil tabi, böyle benzerlik bulasım geldi benim de bi an.

Son olarak The Crystals grubunda Halle Berry'nin annesinin vokal yaptığı gerçeğini gözler önüne serdiğiniz için ayrıca müteşekkiriz efendim, saygılar.

Biz teşekkür ediyoruz. Soldaki de Cher'in kayıp kardeşi zaten (ana bir baba farklı).

Şu anda Tolga olarak yazı gönderiyorum; doğru diyosun Blogger.

Post a Comment

Kimler Kimler

konuş!



ajans haberleri